Munka és Kiképzés

Minden fajta tacskó VADÁSZKUTYA, mérettől és szőrtípustól függetlenül. Természetesen a kanapén is nagyon jól érzik magukat, de igazán munka közben ismerhetjük meg az igazi arcukat. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a munkafázisokat, melyekben a tacskók kiválóan alkalmazhatóak. A Klubunk által szervezett gyakorló napokon, majd az azokat követő munkavizsgákon bárki kipróbálhatja és megmérettetheti kedvencét. 

KOTORÉK

A fajta külemét és temperamentumát a föld alatti munka határozta meg kialakulása során.
A tacskó jellemének kialakulásában a föld alatti munka igen meghatározó volt, így vált a tacskó mérhetetlenül intelligenssé és önállóvá, hiszen sok feladatot egyedül kellett megoldania.  A kotorék munkához szükséges ösztönös viselkedés egy kis gyakorlással és képzéssel felerősíthető és irányítható a megfelelő irányba, és ha ilyen jellegű munkát szeretnénk a kutyánkkal végezni, érdemes már kölyökkorban elkezdeni az erre való felkészülést. Bővebben az alábbi cikkben írunk a kotorék munkára történő kiképzésről.

AZ AGYARAS ÓRIÁS

Az egyik föld feletti munkafázis a vaddisznó hajtás, azaz a disznós munka.   
A tacskók kiválóan használhatók vaddisznó hajtásban, hiszen ösztönösen űzik, forgatják a disznót.  Ez a viselkedés is ösztönös náluk, hiszen már kölyök korukban ugatva hajtanak akár másik kutyát játék közben, akár a vadat, ha az útjukba kerül. Engedelmességi feladatokkal és gyakorlással a disznós munka is biztonsággal elvégezhető velük. További részletek és a kiképzés menete az alábbiakban olvasható.

VÉRCSAPA

A másik föld feletti munkafázis az utánkeresés, vagy más néven vércsapa munka.
 A vadászat során sebzett vad utánkeresésére is kiválóan alkalmas a tacskó. Egy meglőtt vadnak elvesztése nem csak a vadásztársaságnak jelent anyagi kárt, hanem az elejtő vadásznak is nagyon fontos, hogy a trófea előkerüljön. A tacskók kis termetét bőven kompenzálja a kitartásuk és a hatalmas munkakedvük, így több kilométeres csapát is gond nélkül végig tudnak keresni. A kutyákban a kereső ösztönt kiképzéssel, gyakorlással tovább lehet fejleszteni, olyan szintre, hogy bármilyen terepen megtalálja a sebzett vadat.

ÜREGI NYÚL

Az üregi nyúl vadászat az egyik speciális fázis a legkisebb tacskóknak.  
A kaninchen (nyúlász) tacskók a tenyésztésük során olyan méretet értek el (3-4 kg), hogy beférnek az üregi nyúl kotorékba is, ezáltal erre a feladatra is jól alkalmazhatóak. A nyúlvadászathoz kapcsolódóan léteznek speciális vizsgafeladatok is a legkisebb tacskók számára, ezekről az alábbiakban lehet olvasni.

VÍZi munka

A tacskókat vízből való vadelhozásra is lehet használni, sőt ez vizsgafeladat is összetett versenyen.
 Ha tacskóval járjuk az erdőt, mezőt, előfordulhat, hogy a lőtt vad vízbe esik, így ezt a feladatot is biztonsággal meg kell tudni oldania egy igazi vadászkutyának. A kutyák alapvetően szeretnek úszni, de ezt az ösztönös kíváncsiságukat is a feladat sikeres elvégzése érdekében össze kell kötni az apport feladattal, amihez ismét kell a kutyával többször gyakorolni. Hogy ezt hogyan tudjuk minél sikeresebben végrehajtani, az alábbiakban írunk.