Nevezés Pusztaszer Spurlaut

Nevezés Pusztaszer Spurlaut
2023.01.27.

Elindult a nevezési lehetőség a Pusztaszeren két időpontban megrendezésre kerülő Spurlaut (csapahangos) vizsgára.

Sajnos az eredeti rendezvénykiírásban szereplő 03.11.-ei helyszín az időjárás miatt nem lesz alkalmas a rendezvény lebonyolítására, így azt a vizsganapot is áttették a szervezők Pusztaszerre, így két időpontban egy helyszínen lesz lehetőség a vizsgát teljesíteni.

Pusztaszer  03.11
Pusztaszer  03.18

A nevezéseket online várjuk, az alábbi linken:

https://www.tacskosok.hu/rendezvenyek/ 

 

 

Mi is az a spurlaut?

Ezen vizsgán az a kutya indulhat, aki a lövésállósági tesztet sikeresen teljesítette. Ez a teszt arra szolgál, hogy bebizonyítsa, felmérje a kutya örökletes tulajdonságait és képességeit. Hosszú évek nemzetközi elvárása ennek a vizsgának a bevezetése Magyarországon, viszont a Magyar Vadászati Törvény hosszú éveken keresztül nem tette lehetővé e vadászati formát. A tesztet sík és nyílt terepen kell megrendezni (rét-legelő, műveletlenmegművelt), amelyen jelentős nyúl populáció él. Amennyiben a kutya első alkalommal eredményes vizsgát tett, egész életére szól ez a teszt. Eredménytelen vizsga esetén életben még egyszer, egy év eltelte után újra vizsgázhat. 

Hogyan zajlik a vizsga?

A hajtósor lassan halad a síkságon és minimum 2 bíró, alighogy megállapította a nyúl indulását, hívja a vezetőt, akinek el kell engednie a kutyát (a bíró jelzése után) a legkedvezőbb pillanatban. A kutyának azonnal jeleznie kell a rejtekhelyet vagy a nyomot és követnie hanggal. Egy biztosabb bírálat érdekében a bíró több nyulat is adhat azoknak a kutyáknak, amelyeknek nem biztos a munka sikeres végrehajtása. Mindig csak a legjobb munkát értékelik.

Vissza